NÅR KRONISKE SMERTER GÅR VÆK – UDEN MEDICIN

Jeg har adskillige gange oplevet klienter komme til mig med smerter i kroppen, som ingen hidtil har kunnet hjælpe dem af med. Smerter, som mange må lære at leve med, fordi de ikke aner, at der er nogle der kan hjælpe dem. I mange tilfælde er der imidlertid håb. Stort håb! Måske fra en vinkel du ikke lige kender til?

 

Den første gang

Da jeg var halvvejs igennem ManuVisions uddannelse til kropsterapeut var jeg så heldig at opleve, hvor effektiv smertebehandling kropsterapien kan være. i min egen klinik og med mine egne relativt uerfarne hænder, .

Sara kom til mig med så stærke smerter i underlivet, at hun havde svært ved at sove om natten og selvsagt også ved at fungere om dagen.

Da hun kom til mig var hun både på smertestillende NSAID og morfin for nogenlunde at kunne klare sig igennem dagen og natten. En virkelig stærk cocktail af medicin, som kroppen har svært ved at tolerere ret længe.

 

 

“Efter anden behandling stoppede hun med at tage smertestillende, fordi smerterne var så meget mindre”

Xenia Wolf

PhD

Lægen siger der ikke er meget at gøre

Hun var blevet grundigt undersøgt hos lægen, var blevet scannet og havde været til fysioterapi da hun kom til mig. Beskeden fra undersøgelserne var, at der ikke var noget at se og derfor heller ikke meget at gøre, andet end at tage smertestillende.

Så langt så godt. Nu vidste hun det ikke var decideret farligt det der gjorde ondt i hendes underliv. Men hvad skulle hun stille op, når kroppen ikke længere kunne tåle den medicin hun tog for at klare smerterne?

Hun var heldigvis ikke lige til at slå ud af kurs og ville ikke sætte sin lid til smertestillende medicin, så hun tog chancen og skrev til mig, om jeg kunne hjælpe hende.

Jeg tilbød at kigge på hende. Der gik meget kort tid før jeg kunne konstatere, at smerterne med stor sandsynlighed skyldtes de kraftige spændinger hun havde i musklerne i underlivet og maven.

Igennem arbejdet med at løsne op for muskelspændingerne blev det hurtigt tydeligt, at her var en kvinde, der virkelig var vant til at presse sig selv hårdt og tilmed også blive behandlet hårdt af andre.

Når grænserne sættes med kroppen gør det ondt

Inden for kropsterapien er det velkendt at formår du ikke at sætte grænser for dig selv med dine ord og handlinger, så bliver kroppen hård for at ”holde på” de følelser og udbrud du ikke vil vise andre.

Arbejdet med at løsne op for spændingerne var derfor dels fysisk behandling af musklerne og dermed en sansning af, hvad det gør ved kroppen, når vi ikke siger fra og dels en samtale omkring, det at sætte grænser for sig selv.

Da jeg arbejdede med spændet i maven spurgte jeg Sara, om der var nogen, der havde gjort noget ved hende hun ikke kunne lide. Hun kiggede overrasket på mig og jeg kunne se, at spørgsmålet vækkede et minde til live.

Idet hun mærkede sammenhængen imellem de spænd hun havde i maven og de tidligere oplevelser hun havde haft, hvor det ikke havde været muligt for hende at sætte de grænser hun havde lyst til, begyndte spændingerne at slippe sit tag i hende.

 

Kroppen spænder op for at passe på os

Det er min forståelse, at nogle spændinger i vores krop hjælper med at holde en reaktion tilbage, som på et tidpunkt har været for farlig eller umulig at slippe løs. Det er som om logikken på det tidspunkt, hvor spændingen opstod har været, at hvis jeg ikke holder det her tilbage så sker der noget endnu mere slemt. Kroppen holder så på denne reaktion ved at bibeholde spændet og “skjuler det” således for bevidstheden for at passe på os.

Igennem de kropsterapeutiske behandlinger kan forbindelsen imellem spændet og den oprindelige reaktion genskabes bevidst eller ubevidst, og spændet kan dermed slippe, fordi det ikke længere behøver “holde noget skjult for os“.

Da hun kom igen til anden behandling fortalte hun mig, at smerterne havde aftaget noget og at hun derfor var gået ned i dosis af den smertestillende medicin.

Efter anden behandling stoppede hun med at tage smertestillende, fordi smerterne var så meget mindre. Og efter tredje behandling havde hun det så godt at hun ikke behøvede flere behandlinger.

Siden hende har jeg haft adskillige klienter med forskellige typer af smerter i kroppen og jeg bliver igen og igen glædeligt mindet om, hvor stor en hjælp kropsterapien er for dem.

Hvordan virker det?

Forskeren i mig vil så gerne vide, præcis, hvad det er der virker. Jeg er vant til at undersøge mekanismer for, hvordan noget i kroppen præcis virker i et laboratorie.

I denne sammenhæng må jeg imidlertid slå mig til tåls med, at kroppen er et MEGET komplekst system og at der endnu ikke findes videnskabelige metoder, der helt kan beskrive, hvorfor smerter opstår og, hvad der gør at de går væk.

Det jeg ved er, at en smerte et sted i kroppen ofte hænger sammen med spændinger flere andre steder i kroppen, som vi ikke umiddelbart forbinder med smerten.

Ser vi rent mekanisk på det, giver det for mig mening, at en spænding i anklen, der gør at vi går lidt skævt, kan forplante sig op igennem kroppen og gøre, at vi med tiden også får ondt i ryggen eller skulderen. Fuldstændig ligesom, hvis der er skævheder i et fundament til et højhus, så vil det før eller siden forplante sig op ad i konstruktionen.

Det jeg også ved er, at det vi går og tænker og føler i høj grad påvirker spændingerne i vores krop. Tænk bare på, hvor ondt du kan få i maven, når du skal noget du er nervøs for. Det er spændinger, der opstår pga dine tanker og følelser om det forestående.

Kroppen er en port til underbevidstheden

Begrænsende tankemønstre vi har igennem livet sætter sig i kroppen som spændinger og kan med tiden skabe stærke smerter. Når smerten opstår har vi som regel haft tankemønstret i så lang tid, at vi ikke forbinder smerten med den hændelse, der oprindeligt satte det hele i gang.

Der, hvor det bliver virkelig interessant for mig er, når arbejdet med spændinger i kroppen går ind og påvirker de tankemønstre vi har. Jeg oplever, at når spænd i kroppen slipper, så kan gamle overbevisninger om noget vi ikke tør, eller ikke føler vi har lov til, forsvinde som dug for solen. Det går med andre ord begge veje.

Min oplevelse er at arbejdet med kroppen er et arbejde med underbevidstheden. Det er med andre ord ikke altid sådan, at arbejdet med et spænd direkte udløser en tanke om, hvorfor spændet sidder der.

Nogle gange kan der komme minder op når et spænd bearbejdes, som man måske ikke har tænkt på i lang tid eller som man ikke anede man kunne “huske”. Det kan give store indsigter i, hvorfor vi har de “regler” for os selv vi har. Men det sker langt fra altid. Ofte slipper en spænding og et tankemønster helt uden vi oplever sammenhængen.

Jeg er overbevist om, at denne sammenhæng imellem fysiske spændinger, smerter og tankemønstre er en stor del af hemmeligheden bag, hvorfor kropsterapi er så effektivt mod det man ellers vil kalde kroniske smerter.

Jeg er overbevist om, at denne sammenhæng imellem fysiske spændinger,, smerter og tankemønstre er en stor del af hemmeligheden bag, hvorfor kropsterapi er så effektivt mod det man ellers vil kalde kroniske smerter

Xenia Wolf

PhD

Hvad med dig?

Hvad mærker du af spændinger og fornemmelser i din krop?

Har du smerter, som du ikke kan “komme af med”?

Har du lyst til at prøve behandlingen på egen krop? Så kan du booke en tid her.

Hvis du har spørgsmål eller er nysgerrig på, hvordan jeg kan hjælpe dig er du også altid velkommen til at skrive til xenia@kropsvenlig.dk

Jeg bliver altid glad for at høre fra dig 🙂

 

Seneste blog indlæg

HVORDAN JEG ER I VERDEN SOM MIG – IKKE MERE STRESS

HVORDAN JEG ER I VERDEN SOM MIG – IKKE MERE STRESS

Astrid på 42 år har igennem længere tid oplevet symptomer på at hun langt fra lever det liv hun drømmer om. Som så mange andre er det imidlertid ikke det første hun tænker, da symptomerne begynder at komme rullende. Hun tænker: "Hvad er der galt med mig?", "Hvorfor er...

TAG EN PILLE OG SLIP AF MED STRESS? – video

TAG EN PILLE OG SLIP AF MED STRESS? – video

Maiken Kühl fra Unstuck har interviewet mig i en samtale om kroppens rolle når vi føler os pressede eller stressede. Vi snakker om, hvorfor man får stress, myter omkring stress og hvordan du kan regulere dig selv tilbage til energi, overskud og livsglæde igen. Lyt med...

Stress og udmattelse – når kroppen sætter grænser

Stress og udmattelse – når kroppen sætter grænser

Bare rolig! Hvis du ikke er kan lide at sige fra og passe på dig selv skal din krop nok hjælpe dig. Grænserne i kroppen sætter sig som trykken for brystet, ømme skuldre og nakke, ondt i maven, hovedpine. Smerter der tilsammen kan få selv den stærkeste person til at tænke, at der må være noget alvorlig galt. Igennem arbejdet med kroppen kan du opnå en bedre fornemmelse af, hvad der er godt og skidt for dig. Des mere fortrolig du bliver med kroppens sprog, des nemmere bliver det for dig at mærke, hvordan et “ja” og et “nej” føles i dig. Når du har lært det bliver det lettere at sætte de vigtige grænser der gør, at du kommer der hen i livet, hvor DU drømmer om.

EFTER 50 ÅR MED HYPPIG, INTENS MIGRÆNE SKETE DER NOGET

EFTER 50 ÅR MED HYPPIG, INTENS MIGRÆNE SKETE DER NOGET

Pia på 60 år har haft voldsomme migræneanfald ca hver 14. dag siden hun var barn. Høje doser af smertestillende kunne kun sjældent tage smerten og var hårdt for kroppen i det lange løb. En dag faldt Pia over en artikel om en pige, der var kommet af med en flereårig hovedpine igennem kropsterapi hos Xenia Wolf, Kropsvenlig.dk. Pia, der efterhånden havde prøvet ALT besluttede sig alligevel for at give denne behandling en chance. Det er hun i dag rigtig glad for hun valgte. Læs med hvorfor.

1 Kommentar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du spørgsmål?

Kontakt mig 

Inspirerende information

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få en masse god information der hjælper dig til et bedre dig!

Inspirerende information

Tillykke og velkommen til